Geriatrikprofessor Yngve Gustafsson vid föreläsning i Malåborg.
Geriatrikprofessor Yngve Gustafsson vid föreläsning i Malåborg. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio.

Sparförslag riskerar öka äldres undernäring

1:32 min

Det är inte helt ovanligt att äldreomsorgen behöver spara när många kommuner brottas med att få pengarna att räcka till.

Till exempel Malå ska spara 10 procent av sin budget på två och ett halvt år. Malå hade i veckan också besök av geriatrikprofessor Yngve Gustafsson som menar att man måste satsa sig ur en kris.

– Det finns smarta sätt att göra besparingar men det innebär att man först måste höja kompetensen och kvalitén, förklarar professor Yngve Gustafsson.

I dagarna kom det senaste förslagen som politikerna nu ska ta ställning till när det gäller omsorgen. Det handlar om att ta bort bidrag till snöröjning, avsluta verksamheten i vävstugan, lägga ner ett av kommunens fyra särskilda boenden, stänga en gemensam seniorrestaurang, dra ner på hemtjänstens hjälp att handla mat till de äldre och att ta bort personalens rätt till heltid.

Vad professor Yngve Gustafsson främst reagerar på är besparingar som kan påverka personalens arbetstider vilket tillsammans med andra förslag kan leda till sämre mathållning för de äldre.

– Vi har undersökt de allra äldsta i Malå upprepade gånger sedan 2002 och vi hittar många gamla som är allvarligt undernärda, berättar professor Yngve Gustafsson.

Planerna på att lägga ner ett särskilt boende i Malå går nu vidare. I det senaste förslaget från tjänstepersonerna framgår att det nu står mellan Tjamstangården och Furugården.

Malås kommunalråd Mikael Abrahamsson (S) säger till P4 västerbotten att förslagen inte ska ses som hot.

– Jag anser inte att det är hot, jag anser att det är verklighet, vi måste leva i verkligheten i dag, säger Mikael Abrahamsson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista