Dorotea kommun har inte nyttjat möjligheten att skicka patienter till Axlagården för vård i livets slutskedet sedan 2005. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
1 av 3
Människor dör ensamma trots lagen som förbjuder det. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mats Kärnestad är verksamhetschef på Axlagården i Umeå som håller öppet hus på Hospic dagen Foto: Filippa Armstrong/SR
2 av 3
Mats Kärnestad är verksamhetschef på Axlagården i Umeå. Foto: Filippa Armstrong/Sveriges Radio
Karin Lundström (S)
3 av 3
Karin Lundström (S) landstingspolitiker Foto: Sofia Strömgren/Sveriges Radio

Trots lag dör länsbor ensamma

2:43 min

Människor dör ensamma trots lagen som förbjuder det. Det visar statistik från Svenska palliativregistret. Till och med vårdplatser som Axlagården i Umeå visar ett högre antal ensamma dödsfall.

Tio procent eller lägre ensamma dödsfall anser experterna vara godkänt. Axlagården har 17 procent.

– Det är ju inte en siffra vi skulle vilja ha. Vi vill nå under tio procent, säger Mats Kärnestad, verksamhets chef på Axlagården hospice.

Definitionen av ensamt dödsfall är huruvida en annan person är i rummet eller inte vid dödsögonblicket. Det, enligt Greger Fransson som har varit med och tagit fram statistiken på palliativregister.

Det går inte att förutse alla plötsliga dödsfall

– Jag pratade med en sjuksköterska här om dagen som gick ut för att lämna en rapport, och när hon kom tillbaka hade patienten avlidit. , säger Mats Kärnestad.

Enligt Karin Lundström (S) på Västerbottens läns landsting är tio procent-regeln rimlig och anser inte att noll procent är möjlig. Mycket på grund av oväntade och plötsliga dödsfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista