Umeåforskaren Johanna Sundqvist
1 av 2
Umeåforskaren Johanna Sundqvist Foto: Madeleine Harrati/SR
Utvisning Afghanistan
2 av 2
Hittills i år har knappt 200 afghaner flugits hem. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Adam Wrafter/TT

Umeåforskare om arbetsmiljön: Höga arbetskrav och ensamhet

Umeåforskaren Johanna Sundqvist om forskning kring tvångsutvisning
5:19 min

Bättre samverkan mellan aktörer som sköter tvångsutvisning. Det behövs för att minska stress och press bland socialarbetare visar ny forskning.

Att arbeta med tvångsutvisningar av ensamkommande flyktingbarn är allt annat än lätt. Personal vittnar om höga arbetskrav och ensamhet i sitt uppdrag, något som Umeåforskaren Johanna Sundqvist tittar mer på. 

– Många av dom aktörer som arbetar med utvisningar upplever höga arbetskrav och ensamhet i sitt uppdrag. Migrationsverket, socialtjänsten, gode män och polisen behöver komma varandra närmare för att åstadkomma ett så respektfullt återvändande som möjligt, säger hon. 

Med schysta arbetsvillkor och en chans att få ett respektfullt avslut här i Sverige så kanske det kan bli mindre dåligt.

Under kommande år väntas ett växande antal ensamkommande flyktingbarn utvisas till följd av det stora antal asylsökande som på senare år kommit till Sverige, och det sätter också ökad press på personalen.

Lösningen skulle kunna vara ett gemensamt centrum för aktörer som arbetar med utvisningar. Det skulle i förlängningen kunna motverka psykisk ohälsa hos personal, menar Johanna Sundqvist. 

– Det här är kanske inte är det billigaste förslaget i förslagslådan. Jag tror inte att någon tycker att dagens situation är bra för någon, men om alla får schysta arbetsvillkor och en chans att få ett respektfullt avslut här i Sverige så kanske det kan bli mindre dåligt med ett samverkanscentrum, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".