André Westberg, chef vid polisens ungdomsgrupp i Umeå.
André Westberg, chef vid polisens ungdomsgrupp i Umeå. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Umeå

Ungdomsinsatser centrala för polisarbete mot gängkriminalitet

2:30 min

Det polisanmäls lite i Västerbotten som har det tredje lägsta antalet anmälningar per 1000 invånare. Polisens förebyggande insatser med ungdomar tror man är en viktig del i arbetet mot brottslighet.

I fjol lagfördes nära 18 200 ungdomar mellan 15-20 år i Sverige, en åldersgrupp som oftast är inblandade i tillgreppsbrott, narkotikabrott, misshandel, trafikbrott eller skadegörelse. Men i Västerbotten har det varit lugnt. År 2016 hade länet 102 anmälda brott per 1000 invånare – den tredje lägsta siffran i landet.

Hos polisens ungdomsgrupp arbetar sex personer proaktivt för att stävja ungdomsbrottslighet, bland annat som en del i arbetet för att förhindra etableringar av kriminella gäng.

– Klart att det finns även i Umeå och till viss del i Skellefteå precis som det finns i andra svenska medelstora städer, men gängkriminalitet är inte alls så utbredd som i storstadsområdena, säger Michael Rystedt, chef vid polisens utredningssektion i Umeå.

André Westberg, chef vid Umeåpolisens ungdomssektion, menar att integration genom blandade bostadsområden men också att Umeå är en universitetsstad bidrar till tryggheten. En annan pusselbit är ungdomsinsatserna med bland annat hembesök hos föräldrar när polisen upplever oro, som fungerar som ett verktyg för att bland annat förhindra etablering av gäng och bromsa rekryteringen av ungdomar. Därför försöker polisen också agera innan något brott behöver ha begåtts.

– Varje 15-åring vi kan hålla borta från brottslighet är en mindre gängmedlem om 3-4 år, säger André Westberg.

Genom att prata med folk på stan kan ungdomspolisen få information som annars hade varit svårt att få genom spaningsarbete.

– Det handlar om omtanke. Går man till sig själv och tänker att om polisen visste saker om mina barn så skulle jag som förälder vilja veta det, säger Westberg.

Michael Rystedt menar att polisen i länet ändå har en relativt behaglig tillvaro rörande gängkriminalitet jämfört med landets storstäder.

– Det är viktigt att fånga upp ungdomar som glider in i ett kriminellt beteende, det är oftast då man har störst chans att gå in med åtgärder och stävja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista