Två järnvägsspår går mot solnedgång.
Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Planer på två-miljoners utbyggnad

1:28 min

Transporter av returträflis kan leda till att Bastuträskterminalen behöver bygga ut.

Vid terminalen i Bastuträsk har man nu satt igång en testperiod för att frakta flis med tåg långa sträckor. Förhoppningen är att det ska gå så bra att man får bygga ut för drygt två miljoner.

Ansökningar om pengar är redan inlämnad för en utökad längd på terminalen. 

– Det handlar om drygt två miljoner, det är en förlängning av spåret på 200 meter också lite asfalt, förklarar Per Rud-Petersen.

Ett tåg i veckan lastas under testperioden med flis för färd till Stockholm och skulle projektet förlängas och fler tåg skickas skulle det leda till ett ökat behöv av personal. Det skulle också innebära att mer arbetskraft behövs i skogen och i lastbilstransporter menar Per Rud-Petersen.

På frågan om det finns plats för fler tåg på stambanan försäkrar Bastuträskterminalens vd att söderut ryms ännu några tåg.

– Man måste pressa in den trafik som bara går nu ska detta söderut och det är mer norrut som vi har en flaskhals, förklarar Per Rud-Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista