Örjan
Örjan Norberg är enhetschef Innovations- och forskningsanslag och VD för VLL Innovation. Foto: Joakim Lybeck/Sveriges Radio

Innovationskliniker ska pilottesta ny vårdteknik i skarpt läge

1:00 min

Västerbottens läns landsting har uppgraderat sju vårdkliniker till innovationskliniker. Som ska vara först med att testa ny teknik och nya arbetssätt.

Tre mottagningar på sjukhuset i Umeå, tre hälsocentraler i glesbygd och tätort och en tandvårdsklinik har valts ut till projektet som ska leda utvecklingen av vården. Tanken är att innovationsklinikerna ska överföra kunskap och lösningar på eventuella problem till andra vårdenheter i länet.

– Vi testar på en klinik och ser vi att det fungerar på ett bra sätt är det meningen att vi ska kunna sprida det till andra kliniker som har samma utmaningar eller behovs, säger Örjan Norberg, enhetschef Innovations- och forskningsanslag och VD för VLL Innovation.

 Istället för att investera resurser i och involvera alla vårdverksamheter i Västerbotten har de här sju valts ut.

– De klinikerna kommer att få teknik och arbetsätt baserat på värdet det ger verksamheten. Om vi märker att ny teknik eller nya arbetsätt kan sänka kostnaderna och ge en bättre vård kommer vi införa det, annars gör vi det inte, säger Norberg.

Medicinsk akutvårdsavdelning (MAVA) vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Bjurholms hälsocentral och Folktandvårdens nya city klinik kommer bli de första tre avdelningar som ska bli innovationskliniker. De avdelningarna har blivit valda för att representera Västerbottens vårdverksamhet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista