Vetenskap

För lite om kön och klass i föräldrakurser

11 min

Trots att jämställdhet är ett nationellt mål med föräldrakurser så märks det inte i utbildningsmaterialet, säger genusforskaren Ulrika Widding Umeå Universitet.

I sitt forskningsprojektet "Fostran av fostrare" undersöker Ulrika Widding hur svenska staten försöker forma dagens föräldrar genom sin nationella strategi för föräldrastöd och genom projektbidrag till kommunala satsningar på olika slags föräldrakurser som Cope, Familjepeppen osv. Tanken är att nå jämställt föräldraskap och också att komma till rätta med barns psykiska ohälsa.

Kurserna kommer från Kanada, USA och Australien och är en del av den självhjälpskultur som finns i västvärlden, berättar Ulrika Widding.

Hon anser att den nationella strategin med jämställt föräldraskap inte syns i utbildningsmaterialet som föräldrakurserna använder. Det ligger istället på kursledarna och föräldrarna som deltar, att ta upp diskussioner om jämställdhet, berättar Ulrika Widding, docent i pedagogik vid Umeå Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista