Isak, Dhkri och Oskar har alla blandade intryck av sina möten med polisen.
Isak, Dhkri och Oskar har alla blandade intryck av sina möten med polisen. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Umeå

Dhkri: Bra att polisen räddar barn innan de går fel väg

2:57 min

Två civilklädda poliser knackar på dörren och säger att de är oroliga för ditt barn. Sådana besök arbetar ungdomspolisen med för att stävja ungdomsbrottslighet i ett tidigt skede.

Isak, Dhkri och Oskar är tre killar som går på en gymnasieskola i Umeå, och som alla har haft kontakt med polisen på olika sätt – med både bra och dåliga intryck. Att polisen tar kontakt bara när de upplever oro och brott inte behöver ha begåtts, tycker dom alla är positivt.

– Det är bra eftersom då får de en bild av vad som kan hända om personen fortsätter att hänga med samma krets. Bra att de får en varning att "om du fortsätter hänga med dem så kanske du blir som dem", säger Oskar.

– Det finns väl sköna poliser, men sanningen är att därifrån jag är så gillar man inte polisen, säger Dhkri, som trots det tycker att polisens sätt att försöka ingripa innan ungdomar far illa, är bra.

Trots att Isak, Dhkri och Oskar tycker polisen ska försöka rädda ungdomar innan de går fel väg så menar Dhkri att det ändå finns ett stort ansvar i ungdomarnas egen omgivning, och inte bara hos polisen, för att hålla unga borta från brottslighet.

– Det är helt rätt att försöka rädda barnet innan de går fel väg, men om barnet inte är uppfostrat hos sin familj på rätt sätt så de slipper allt det där.... jag hänger med kompisar som håller på med all skit, men inte jag, eftersom jag har fått en stark och bra uppfostran, säger han.

Oskar, Isak och Dhkri heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista