Umeå

Peter är pappa till en narkotikamissbrukare

2:47 min

Att stå i dörröppningen när polisen kommer med beskedet att ens barn har hamnat snett kan vara den värsta tänkbara mardrömmen som förälder.

Peter Lindberg är engagerad i Föräldraföreningen mot narkotika i Umeå, och har haft mycket kontakt med ungdomspolisen genom åren. Inte bara som ideell arbetare, utan även som förälder.

När Peter och hans fru gjorde den tunga upptäckten att deras son hade gömt hasch i deras hem så var det de själva som kontaktade ungdomspolisen.

– Jag är pappa till en grabb som missbrukat droger i snart tolv år, men det har gått ganska bra de sista åren. Men jag har lång erfarenhet att leva med barn som hamnat i missbruk. Det är en panik man får, man faller som i fritt fall, säger han.

Ungdomspolisens bemötande jämfört den ordinarie polisens ibland hårdare agerande tror Peter är nyckeln till att nå ut till ungdomar på glid, och han hoppas de nedskärningar som tidigare gjorts bromsas och att resurserna för ungdomspolisen utökas.

– Jag vet att de har dragit ner, i princip halverat styrkan. Man tappar ju det förebyggande arbetet då. Varje person man släpper vidare att bli en tung missbrukare är en katastrof samhällsekonomiskt, men också i lidandet för anhöriga som sliter ont, säger Peter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista