Andreas Lööwenhök (M) sitter på första raden i Skellefteå kommunfullmäktige.
Andreas Lööwenhök (M) sitter på första raden i Skellefteå kommunfullmäktige. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio.
Skellefteå

Extra kommunfullmäktige efter het debatt

Charlotta Enqvist (kd): Det ska kunna finnas små partier
0:59 min

Politikerna i Skellefteå kunde inte enas om kommunen ska ha en eller två valkretsar i framtiden vilket nu leder till ett extrasammanträde.

Det blev en lång och stundtals het debatt om Skellefteå kommun ska ha en eller två valkretsar till nästa val. Med minoritetsregeln om att en tredjedelsmajoritet räcker för en bordläggning, sköts beslutet fram vid tisdagens kommunfullmäktige.

Skillnaden mellan en eller två valkretsar är hur många röster som behövs för att ett parti ska kunna komma in i kommunfullmäktige. Det var också vad debatten kom att handla om. I en kommun som inte har valkretsar införs en spärr på 2 % och kommuner som är indelade i valkretsar får en spärr på 3 %.

Innan månadsskiftet ska beslutet vara taget om det ska bli en fortsättning med två valkretsar, vilket majoriteten vill. Målet från de borgerliga partierna och miljöpartiet var att en bordläggning skulle leda till en valkrets. Eftersom att om inget beslut tas i tid blir hela kommunen en valkrets.

Presidiet har nu valt att kalla till ett extra kommunfullmäktige på tisdag den 31 oktober, kl. 19:00, för att hinna avgöra frågan innan månadsskiftet. Ett möte som oppositionen på onsdagsförmiddagen meddelade att de tänker bojkotta.

I Västerbotten är det två kommuner som tidigare haft två valkretsar och i Umeå beslutade politikerna i fullmäktige för en månad sedan att behålla två valkretsar. Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Arbetarpartiet, Liberalerna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet ville se att Umeå kommun skulle övergå till en valkrets.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".