Hovrätten för övre Norrland. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Hovrätten för övre Norrland i Umeå. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Hovrätten skärper fängelsestraff för Umeåpolis

Den Umeåpolis som i somras dömdes till fängelse för narkotika- och vapenbrott får nu sitt straff skärpt i hovrätten.

Hovrätten för Övre Norrland skärper straffet för den 35-årige Umeåpolis som i två mål har åtalats för flera fall av bland annat vapen- och narkotikabrott.

Mannen, som arbetat som polis i både Umeå och Sundsvall, dömdes i augusti i år för åtta olika brott till ett år och tre månaders fängelse, och dessförinnan också i oktober 2016 till tre månaders fängelse. Men hovrätten gör en ny bedömning och skärper straffet till fängelse i två år och sex månader.

– Hovrätten skärper ändå fängelsestraffet i de båda målen jämfört med tingsrättens domar. Det beror dels på att mannen nu döms även för en grov stöld med ett relativt högt straffvärde, dels på att hovrätten bedömer att straffvärdet för brotten är något högre än vad tingsrätten har ansett, säger hovrättens ordförande Hans Sundberg i ett pressmeddelande.

Dessutom döms mannen i hovrätten också för inbrott och stöld av vapen och narkotikaklassade läkemedel som han tidigare friades för i tingsrätten.

Mannen har varit avstängd från sitt yrke som polis under tiden som brottmålen har pågått, men kommer nu att förlora sin anställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista