Klassrum, lektion, lärare, elever
Arkivbild. Foto: Roald, Berit/TT
Dysleximässan

Även de utan diagnos har rätt till hjälp

2:41 min

I helgen var det dysleximässa, en årlig mässa som handlar om hur man ska kunna underlätta vardagen för personer som har läs- och skrivsvårigheter.

Gunnar Sjöberg, docent vid Umeå universitet, var där och föreläste om dyslexi och matematiksvårigheter. Han menar att det just nu pågår en strävan i samhället och skolan att sätta diagnoser på människor.

– Det finns ju en skev bild där man tror att "har jag en diagnos får jag större rätt att få hjälp i skolan". Och det finns ju inte den kopplingen, det är ett missförstånd det där, säger han.

Sjöberg menar att man har lika mycket rätt till hjälp oavsett om man har en diagnos eller inte och att det är skolans skyldighet. Istället för att ställa diagnoser menar Sjöberg att det i många fall kan röra sig om naturliga förklaringar snarare än dyskalki eller dyslexi. 

– Stor frånvaro, skolan kanske är en bullrig miljö, vi kanske inte är jätteduktiga som lärare. Det finns många andra förklaringar, säger Gunnar Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista