Skellefteå

Hiss och diss om konstnärlig gestaltning av kulturhuset

2:44 min

I dag är sista dagen för allmänheten att tycka till om förslagen på konsten som ska pryda Skellefteås kulturhus.

Invånare i Skellefteå kommun har haft möjlighet att tycka till om den konstnärliga gestaltningen av kulturhuset. Det är i tre olika kategorier som konstnärerna har skickat in sina förslag, esteriört, interiört och interaktivt.

Det handlar om den så kallade enprocentsregeln som tillämpas på alla nybyggnationer, som innebär att just 1% av byggkostnaden ska läggas på konst.

Ida Andersson, Ludvig Nordlund och Lovisa Bergmark går estetprogrammet på Anderstorpsgymnasiet och hittar både bra och dåliga saker i förslagen:

– Det är ju snyggt med fina lampor utomhus som ger ett välkomnande, men de får inte för högt upp för då känns det som en övervakningskamera, säger Ida Andersson. 

– Det är väldigt tomt i det här kulturhuset, förutom den här tromben till lampa i taket som känns som om den kommer att ramla ner på en, säger Lovisa Bergmark. 

Hör eleverna som läser bild kommentera delar av de förslag som konstnärer skickat in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista