I framtiden hoppas Stina kunna jobba som stomiterapeut eller stomisjuksköterska.
I framtiden hoppas Stina kunna jobba som stomiterapeut eller stomisjuksköterska. Foto: Madeleine Harrati/SR

Stina har Chrons sjukdom – vill hjälpa andra i samma situation

5:22 min

Stina Hägglund lever med en kronisk sjukdom och har en stomipåse på magen. I framtiden vill hon hjälpa personer som har samma problem. – Det är viktigt med rätt bemötande i vården, säger hon.

Stina Hägglund är 29 år gammal och lever med en kronisk sjukdom som påverkar tarmens funktion. Sjukdomen har funnits i hennes liv sedan hon var åtta år gammal. 

– Det kommer och går i skov, det kan funka bra och jag kan leva normalt vissa stunder och sedan kraschar man bara ibland. Inflammationen i tarmen blir aktiv och då kommer tröttheten och illamåendet. Man behåller inte näring, får smärtor och tappar i vikt, säger hon.

– Tanken är att man ska hitta bra mediciner som dämpar, men jag är väldigt svårbehandlad och har haft en tuff sjukdomshistorik.

Sedan ett par år tillbaka började Stina studera till sjuksköterska, men på grund av sjukdomen är hon just nu sjukskriven från studierna. 

– Det pågår ett tyst och lugnt sorgearbete i mig. Vissa dagar har jag svårt att gå upp. Innan har jag kört på hårt med intressen, skola, familj och jobb.  Jag måste stanna upp och låta min känna min besviken och ledsen.

– Det jag kan sörja är att mycket i mitt liv tagits ifrån mig. Oavsett hur motiverad jag är så bestämmer min sjukdom över mig, som att till exempel behöva pausa utbildningen, säger hon.

Respekt och förståelse är så viktigt. Det ska inte finnas utrymme för en äcklad blick, en suck och så vidare.

När Stina orkar föreläser hon om hur livet med Chrons sjukdom är och hur viktigt rätt bemötande inom vården är för att inte känna skuld och skam. 

– Respekt och förståelse är så viktigt. Det ska inte finnas utrymme för en äcklad blick, en suck och så vidare. 

I framtiden hoppas Stina kunna jobba som stomiterapeut eller stomisjuksköterska. Förhoppningen är att kunna bemöta patienter med värdighet och egen erfarenhet. 

– Jag vet hur det är och hur det kan vara att möta vården från andra sidan. Jag kan vara ett exempel och en som stöttar med professionella tips och råd, berättar hon. 

Hör mer från intervjun i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista