Anna Sundelin är samordningsrektor på Dragonskolan och Carina Adolfsson Nordström är ny rektor för det programmet
Anna Sundelin är samordningsrektor på Dragonskolan och Carina Adolfsson Nordström är ny rektor för det programmet. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Sexism och kränkningar på Dragonskolan

Rektorn: Klart att vi blir bestörta

4:45 min

Nu kommenterar rektorer på Dragonskolan vittnesuppgifterna om att det råder en sexistisk maktkultur på ett av programmen på skolan.

Läs hela Terese Svedberg Björks Facebookinlägg som startade debatten!

Det senaste dygnet har ett inlägg på Facebook fått ett stort genomslag. Vid 17-tiden på torsdagen hade inlägget, där fyra tjejer går ut och berättar hur de blivit utsatta för sexuella trakasserier under tiden de gick på Dragonskolan, delats över 6000 gånger.

Anna Sundelin är samordningsrektor på Dragonskolan och Carina Adolfsson Nordström är ny rektor för det programmet. Hon var således inte rektor för programmet när trakasserierna inträffade.

– Vi måste jobba ännu hårdare med sådana här frågor, för det får inte förekomma, säger Carina Adolfsson Nordström.

– Min spontana tanke kring vem det än är som beter sig såhär så är det fullständigt oacceptabelt och absolut emot alla skolans regler och normer, säger Anna Sundelin.

Är det okej att säga att tjejer får finna sig i att våldtas?

– Det tycker väl ingen, säger Anna Sundelin.

Terese Björk är mamma till Tina, som P4 Västerbotten pratat med. Hon postade inlägget där de fyra tjejerna som tidigare studerade på Dragonskolan i Umeå vittnar om en sexistisk maktkultur på det program de studerade.

De beskriver bland annat hur manliga lärare eldat på killarna mot tjejerna, och att den dåvarande rektorn för programmet inte har tagit tjejernas berättelser på allvar. Tjejerna berättar att de blivit tafsade på av andra elever, och att även lärare har kommenterat deras utseenden.

Jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar.

Dragonskolan har publicerat ett inlägg på sin Facebooksida där de markerar att det på skolan råder nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar, samt att de ser detta som ett stort misslyckande.

P4 Västerbotten har varit i kontakt med den person som var rektor för programmet när trakasserierna ska ha ägt rum. Hon vill inte kommentera det enskilda ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista