Gustav Fridolin svarar på frågor om trakasserier i skolan.
”Skolan ska vara den tryggaste arbetsplatsen som är mest jämställd, för att resten av samhället ska bli jämställt” säger Gustav Fridolin (MP) till P4 Västerbotten. Foto: Hanna Hessling/MP och Peter Öberg/Sveriges Radio.
Sexism och kränkningar på Umeåskola

Utbildningsministern: Det ska ingen behöva stå ut med

4:06 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser att det är allt för många som får stå ut med kränkningar i skolan.

Många har reagerat på Terese Svedberg Björks inlägg på Facebook om situationen på Dragonskolan i Umeå. Hon berättar hur hennes dotter fått utstå kränkningar, sexuella trakasserier av killar i klassen och fått kalla handen av skolledningen.

När Gustav Fridolin (MP) intervjuades i ett annat ärende passade P4 Västerbotten på att fråga om hans syn på sexuella trakasserier i skolan:

– Det ska ingen behöva stå ut med, allra minst på en skola, där så mycket av våra värderingar och kulturen om hur vi beter oss mot varandra sätts, säger Gustav Fridolin och fortsätter:

– Jag vet av de uppföljningar vi gör att det är en verklighet för alldeles för många i svensk skola och det ska vi inte acceptera.

Rent konkret tror Fridolin på fler lärare i skolan, och att varje anställd på skolan har verktyg att hantera situationer när man bevittnar sexuella trakasserier eller kränkningar.

– Det är klart, det är något vi jobbat med de senaste åren, både att anställa fler så att vuxna kan finans i de miljöer där eleverna finns, men också ge lärare tid att dela kunskaper med varandra för att bygga trygga skolmiljöer.

Hör hela intervjun med Gustav Fridolin (MP) i webbspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista