Förbud att sälja vindkraftverk

1:27 min

Brister i arbetsmiljön har hittats i vindkraftverk. Därför har Arbetsmiljöverket lagt försäljningsförbud för alla tillverkare som kontrollerats.

Arbetsmiljöverket lagt försäljningsförbud på samtliga tolv tillverkare av vindkraftverk som myndigheten har undersökt.  

Det handlar bland annat om bristfälliga utrymningsvägar, för dåliga hissar och risker att komma åt rörliga delar.

– Det är allvarligt om det finns risker för de som arbetar i ett vindkraftverk, säger handläggare på Arbetsmiljöverket, Eva Bernmark.
Bristerna som arbetsmiljöverket hittat gäller även vindkraftverk som redan satts upp. De som sitter uppe har ungefär till årsskiftet på sig att rätta till problemen.

Några av vindkraftstillverkarna har överklagat säljförbudet och får därför sälja vindkraftverken tills vidare. Ett av företagen som överklagat är det danska företaget Vestas. P4 Jämtland har varit i kontakt med dem men de hänvisar till branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Branschorganisationen i sin tur tonar ner säljförbudet och tror att vindkraftstillverkarna kommer hitta lösningar. Det tror även Arbetsmiljöverket.

– Det finns en vilja att göra rätt, säger Eva Bernmark.

Vasa Vind som just nu bygger en vindkraftspark i området Åskälen-Österåsen, norr om Östersund, tror inte att säljförbudet kommer orsaka förseningar och fördyringar.

– Det inget vi räknar med, säger Anette Eriksson, vd på Vasa Vind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista