Ett flygplan på landningsbanan
Nextjet flygplan. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio
Inlandet

Nextjet får fortsätta flyga

Simon Posluk, Transportstyrelsen: Bolagets åtgärder räcker till
1:44 min

Nu är det klart att Nextjet får fortsätta trafikera flyglinjerna i Västerbottens inland.

Flygbolaget Nextjet har haft ekonomiska bekymmer och riskerade att inte få fortsatt tillstånd att flyga. Nu har Transportstyrelsen beviljat fortsatt operativ licens för bolaget, som alltså kan fortsätta sin verksamhet.

I Västerbotten berörs flygplatserna i Lycksele, Vilhelmina och Hemavan/Tärnaby.

– Tillståndet gäller tills vidare, säger Simon Posluk från Transportstyrelsen.

Nextjet skriver i ett pressmeddelande att det här innebär att bolaget som planerat kan fortsätta bedriva trafik efter den 17 november.

Enligt Nextjet är en viktig del av de åtgärder som genomförts en nyemission, där fyra ägare vardera tillfört bolaget 10 MSEK i aktiekapital, totalt 40 MSEK.

Bland övriga åtgärder som är under verkställighet är en flygplansförsäljning. Sammantaget förstärker åtgärderna Nexjets ställning med omkring 70 MSEK.

– Vi har gjort precis det vi sade att vi skulle göra, och myndigheten har bekräftat det genom att utfärda en permanent licens. Med ägarbasen och ekonomin säkrade kan vi nu ha fullt fokus på att utveckla Nextjets trafik, säger vd Magnus Ivarsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".