AB Bostaden vill höjar hyorna i Umeå med 3,8%. Foto Maxime Jonsson/SR.
Bostaden räknar med att få in 1,2 miljarder genom att sälja 1600 lägenheter. Foto: Maxime Jonsson/Sveriges Radio
Umeå

Klart: Bostaden säljer ut 1600 lägenheter

Utförsäljningen av Bostadens lägenheter beslutad igen
3:51 min

Kommunfullmäktige i Umeå har nu för andra gången beslutat att sälja 1 600 lägenheter till privata Heimstaden.

Det omstridda beslutet togs nu för andra gången, sedan förvaltningsrätten gett kommunen bakläxa på det första beslutet. Då togs beslutet utan att tydlig information hade gått ut i förväg. Det framgick inte av kallelsen till mötet att det handlade om utförsäljning.

När nu beslutet togs en gång till var det fortfarande delade meningar i sakfrågan. En majoritet bestående av socialdemokraterna och de borgerliga partierna röstade ja till försäljningen. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Arbetarpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna röstade emot.

Vänsterpartiet föreslog att försäljningen ska läggas ut på öppet anbud , men en majoritet sa nej till det.

Därmed är det alltså klart att Bostaden kommer att sälja 1 600 lägenheter på Carlshem och Mariehem till Heimstaden, och affären ska göras upp redan i år. Kalkylen är att Bostaden ska få drygt en miljard kronor för fastigheterna.

Utförsäljningen har väckt debatt inte bara i fullmäktige. Gruppen Folkinitiativet samlar in namn för att få en folkomröstning i frågan i samband med valet 2018. De protesterade också i samband med fullmäktige mot vad de menar är ett felaktigt och odemokratiskt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".