Tar smöret knäcken på julbaket?

3:31 min

Har du också märkt att priset på smör ligger högt just nu i Sverige? Det gäller faktiskt för stora delar av västvärlden just nu.

– Det är en unik situation vi är i just nu. Det kan bli ännu högre priser på smör, men det kan också stagnera. Det är historiskt höga nivåer, säger Anna-Karin Karlsson som är affärschef, färskvaror och matfett på Norrmejerier. 

Det handlar om att fler vill köpa lokalt och att fler är medvetna om det naturliga. 

– Smörbrist har pågått ett tag, vi slutade sälja vanligt smör redan sommaren 2016 på grund av brist. Det beror på flera saker, både lägre mjölkproduktion och en stark naturlighetstrend där konsumenterna vill köpa produkter med högre fetthalt, säger hon. 

Vi har en global smörbrist som har påverkat priserna i Sverige under en tid, men trenden syns på fler platser i världen. I länder som Frankrike har priserna ökat med ungefär 60 procent.

Det är en unik situation vi är i just nu. Det kan bli ännu högre priser på smör.

– Vi har också kunnat öka våra priser, och på vis får också bönderna mer i ersättning. Det tråkigt att vi inte kan tillfredsställa konsumenterna, men på lång sikt är det bra att bönderna får mer i ersättning. 

Vi närmar oss jul, en tid då många svenskar vill baka. 

– Det finns fortfarande ekologiska produkter. Och trots bristen på smör tror Anna-Karin Karlsson att det ändå kommer att synas norrländska bakverk till fikat. 

– Vi har fortfarande produkter som är jämförbara att använda, säger hon. 

Vad krävs för att komma tillrätta med det här på lång sikt?  

– Vi måste fortsätta ha ett stabilt, högt mjölkpris, så att mjölkbönderna får en ökat framtidstro, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista