Flickor leker i höstlöv
Flickor leker i höstlöven. Foto: JESSICA GOW / TT
Vetenskap

Så ser nya forskningsfältet flickstudier ut i Norden

Flickforskningen gör saker på nya sätt
10 min

Historikern Bodil Formark Umeå Universitet berättar om det nya tvärvetenskapliga fältet, flickforskning, med nordisk forskning om flickor, flickskap och flickighet.

Tidigare har det inte forskats så mycket om flickors historia. I P4 berättar historikern och genusforskaren Bodil Formark om sin egen flickforskning och vilka förebilder hon har. Hon tycker det saknas kunskap om vad jämställdhetsarbetet har lett till och hon vill problematisera idéen om den jämställda svenska tjejen.
Sverige är inte ett paradis för kvinnor, något som #Metoo-kampanjen visat, säger Bodil:

Att vara flicka
är att leva i en
övergreppssituation.

Bodil är koordinator för det tvärvetenskapliga nätverket Flickforsk! Nordic Network for Girlhood Studies vid Umeå Centrum för Genusstudier (UCGS). Ett nätverk som hon också var med och starta för snart tio år sedan.
I samband med årets firande av Internationella flickdagen, som firas den 11 oktober varje år, släppte FlickForsk! antologin "Nordic Girlhoods: New Perspectives and Outlooks” som är nätverkets första antologi på engelska. 

Bodil Formark är också en av redaktörerna bakom en ny bokserie "Transnational Girlhoods". Serien är den första av sitt slag inom forskningsfältet flickstudier och kommer ut under 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".