Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) och Mia Sparrok (Njenna). Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren.
1 av 3
Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) och Mia Sparrok (Njenna). Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren. Produktionsbolag: Nordisk Film.
Roger Wilson.
2 av 3
Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hyllade Sameblod kan vinna Nordiska rådets filmpris

2:35 min

Filmen Sameblod är nominerad till tre tunga filmpriser de närmaste månaderna - i morgon kväll kan filmen vinna Nordiska rådets filmpris.

Det var förra hösten som Sameblod hade världspremiär vid filmfestivalen i Venedig. Den har därefter visats på festivaler runt hela världen och gått upp på biografer i sju länder.

Filmen hade Sverigepremiär i mars och har hittills setts av närmare 180 000 biobesökare.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, är överraskad över filmens framgång.

- Vi trodde den skulle resa som andra filmer och få ett fint liv på festivaler. Men Amanda (Kernell, regissör) har vunnit priser runt världen och det har skrivits i internationell press. Filmen har visat på två underberättade perspektiv; hur det är att växa upp som ung tjej och urfolksperspektivet, säger Anna Serner.

Roger Wilson är programledare för P1 Kultur i Sveriges Radios och stor filmkännare - han håller Sameblod som den kanske bästa svenska filmen i år. Och han är imponerad över hur Amanda Kernell fått ihop en så bra film på alla plan.

- En enormt mogen debut. Formmässigt väldigt gedigen, en regissör som vet vad hon vill berätta. Filmen har flera olika bottnar. Sameblod är en film som inte borde kunna vara så bra: debuterande regissör, amatörskådespelare och en komplicerad tematik. Det är helt otroligt svårt det Sameblod försöker göra och det är fantastiskt att det lyckas, säger Wilson.

Sameblod har vunnit rader av priser på internationella festivaler, bland annat i Venedig och Göteborg.

I november och december har filmen chans att vinna Nordiska rådets filmpris, Europaparlamentets LUX-pris samt European Film Award där de bästa europeiska filmerna tävlar.

Både Roger Wilson och Anna Serner håller European Film Award som det förnämligaste – närmast en europeisk Oscar man kan komma.

- Men Nordiska rådets pris är det finaste vi har i Norden, poängterar Anna Serner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista