Inbrott i villa med hjälp av en kofot.
Inbrott i villa med hjälp av en kofot. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Västerbotten

Nu startar inbrottsmånaden november

0:51 min

Flera kommuner har redan haft fler anmälda bostadsinbrott jämfört med hela året i fjol.

Idag är första dagen på november, den månad då många inbrott sker.

Det är inga kommuner som sticker ut i positiv riktning, däremot finns det ett antal kommuner som hittills i år haft ovanligt många anmälda bostadsinbrott.

I Malå har dubbelt så många bostadsinbrott anmälts under årets tre första kvartal i jämförelse med under hela 2016. 12 anmälningar hittills i år totalt 6 i fjol.

I Skellefteå har nästan lika många bostadsinbrott anmälts hittills i år som under hela fjolåret. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet.

I fjol var ett bra år för Lycksele kommun med bara 13 anmälda brott vilket är hälften mot tidigare år. Den preliminära statistiken för 2017 visar dock att trenden inte håller i sig, under de tre första kvartalen i år har fjolårets siffra redan överskridits med 6 anmälda brott.

En liknande situation ser vi i Vilhelmina kommun som hade få anmälda inbrott i fjol men i år ser ut att vara på väg mot samma nivå som för två år sedan. (I Umeå anmäldes 113 inbrott under 2016 och hittills i år har 74 inbrott anmälts).

Flest bostadsinbott i november

November är den månad då flest villainbrott anmäls, tätt följd av oktober och december. Denna säsongsvariation är inte lika tydlig för anmälda lägenhetsinbrott.

Under den senaste tioårsperioden (2007-2016) har det totala antalet anmälda bostadsinbrott ökat med 30 procent; ökningen var dock starkast fram till 2011.

Källa: Brå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista