Yogaläraren Nanny-Maja Anderback på besök i Pias förmiddagsstudio.
Yogaläraren Nanny-Maja Anderback vill att yoga ska vara behaglig. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Hälsa

Dags för ny syn på yoga med färre skador

Yogaläraren Nanny-Maja Anderback om ny syn på yoga
4:44 min

Yoga kan ge skador när den ses som helig och mystisk, säger yogaläraren Nanny-Maja i Umeå. Mystiken gör att de hundraåriga rörelserna inte ifrågasätts. Men hon gör det.

Det handlar om att alla skelett är olika och då blir också yogarörelserna olika. Det gäller att lyssna på sin egen kropp istället för att pressa sig in i positioner som kanske inte är lämpliga för just din kropp, säger yogaläraren Nanny-Maja.

Att stretcha sina muskler efter träning ger inte så bra resultat.

På till exempel IKSUs träningscenter i Umeå har de slutat med stretchning efter träningspass. Forskning visar att det istället handlar om att jobba aktivt med lederna för att få ökad rörlighet, istället för att hänga i dem.

Intresset för att träna med yoga är stort och kan bero på att stressen ökar och prioritering för vila minskar, säger Nanny-Maja Anderback yogalärare i Umeå. Hon är också idrottsvetare och lärare på Nordiska yogainstitutet - ett center för yogalärare i Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".