förskolegrupp
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Genusförskolan saknar rätt kompetens idag

Genusforskaren: "Det är väl därför jag känner mig lite besviken på det här."
3:03 min

När genusförskolan på Hedlunda i Umeå öppnade på hösten 2014 så var det en riksnyhet. Men det förändrades snabbt.

Först försvann kopplingen till den genusforskare som varit delaktig från start, sen har också mycket av personalen försvunnit från förskolan. Idag finns inte samma koppling till genusvetenskap på förskolan, något som inte förvånar Anna Olausson, forskaren som var med från början.

– Vi fick ett knapp år på oss och då var det under uppstarten av förskolan, som ställer alldeles speciella krav på arbetet också. Vi hade behövt jobba vidare med att hitta vårt eget sätt att jobba på, för jag tror att genus är mycket svårare än så. 

Å andra sidan menar ordförande vid för- och grundskolenämnden Moa Brydsten att satsningen som gjordes i början inte var tänkt att fortgå under någon längre tid. Att det idag inte är någon klar förankring i genusvetenskap beror på en omorganisering berättar Brydsten. 

– Det bytts ut lite folk och då behöver man ta ett omtag, menar Moa Brydsten, ordförande vid för- och grundskolenämnden i Umeå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".