Harriet Hedlund och Ewa-May Karlsson. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Harriet Hedlund och Ewa-May Karlsson. Foto: Peter Öberg/SR.
Landstinget

Politiker vill satsa på demensvård

1:01 min

Landstinget vill satsa mer pengar på demensvården i budgeten 2019. Det framgick av en debatt i P4 mellan Harriet Hedlund (S) och Ewa-May Karlsson (C).

Båda vårdpolitikerna har själva erfarenheter av demens. Harriet Hedlund (S) har dementa i sin närhet och har även mött människor med demens när hon tidigare jobbade inom hemtjänsten.

Ewa-May Karlsson (C) berättar att hennes älskade svärmor fick Alzheimers sjukdom tidigt och har gått bort nu, även hennes svägerska är svårt sjuk i samma sjukdom, så nu har hon och maken bestämt att han ska göra en demensutredning för att de är rädda att han har demens.

Både Ewa-May Karlsson och Harriet Hedlund tycker att landstinget kan bli bättre förberett på att ta emot den ökning som finns av antalet med demenssjukdom.

Antalet demenssjuka ökar ju hela tiden och kommer att fördubblas på 30 år, det har Socialstyrelsen räknat ut . För Västerbottens del kan det bli mellan 100 och 200 fler människor med demens som tillkommer varje år.

Mycket av stödet till personer med demens och deras anhöriga är kommunernas ansvar. Men det är Landstinget som har läkarna och resurserna att upptäcka begynnande demens och att sätta in den vård som kan minska lidandet för den som blivit sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista