Förskolan i Gargnäs. Foto: Gerhard Stenlund/Sveriges Radio
Förskolan i Gargnäs. Foto: Gerhard Stenlund/Sveriges Radio
Gargnäs

Protester mot nedläggningshot mot förskola

1:59 min

Sorsele kommun funderar på att lägga ner förskolan i Gargnäs. Det har fått byborna att reagera och ikväll hålls ett möte med politikerna.

Idag ligger förskolan och fritidset i ett rött hus i den lilla byn. Där går två förskolebarn och åtta fritidsbarn. Men läggs den ner kommer föräldrarna att få köra två mil åt, för vissa, helt fel håll för att kunna hämta och lämna. För Sara Ajnnak, som själv har barn på fritidset, så är det röda huset i byn väldigt viktigt.

- Jag reser en hel del i mitt jobb, så det är det som gör att det fungerar rent praktiskt i vår familj, säger hon. 

Men det handlar också om att den typen av nedläggningar skapar en avsaknad på framtidstro i den lilla byn. Sara Ajnnaks barn har själva skrivit brev till politikerna för att be dem behålla fritidset. Deras oro går hand i hand med mammans.

- Det är en av de saker som gör att det blir omöjligt att leva på landsbygden. Men det ska inte vara omöjligt, säger hon.

Kjell Öjeryd (V) som är kommunalråd i Sorsele är en av de politiker som kommer vara på plats för att lyssna på Gargnäsbornas tankat ikväll. Han menar att frågan är svår eftersom kommunen har besparingskrav på sig, samtidigt som han är medveten om vad det kan betyda att ha en förskola på plats i byn där man bor.  

- Jag hoppas att kvällens möte kan ge konkreta förslag om hur vi skulle kunna ha kvar förskolan, säger han.

Om förskolan ska läggas ner eller inte planerar kommunstyrelsen att besluta om i mitten på november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista