Hedlunda förskola har ett tydligt genusperspektiv Foto:Joakim Silverdal/SR
Hedlunda förskola skulle ha ett tydligt genusperspektiv. Foto: Joakim Silverdal/SR.

Genusförskola har tappat inriktningen

3:03 min

Alltför kort startsträcka och ändrade ekonomiska prioriteringar har gjort att Umeås genusförskola idag har en nedtonad genusprofil.

När genusförskolan på Hedlunda i Umeå öppnade hösten 2014 så var det en riksnyhet men det förändrades snabbt.
Först försvann kopplingen till den genusforskare som var med från start och utbildade personalen, sen har också mycket av personalen försvunnit från förskolan.
Idag finns inte samma koppling till genusvetenskap på förskolan, något som inte förvånar Anna Olausson, forskaren som var med från början.

– Vi fick ett knappt år på oss, och då var det under uppstarten av förskolan. Något som ställer alldeles speciella krav på arbetet också. Vi hade behövt få jobba vidare och hitta vårt eget sätt att jobba.

Moa Brydsten som är socialdemokratisk ordförande i För- och grundskolenämnden i Umeå säger att satsningen som gjordes från början inte var tänkt att fortgå under någon längre tid.

– Det var som en uppstart, för att man skulle få mycket resurser. Men nu har det också varit så att vi har haft det tufft med hur resurser fördelas, säger Moa Brydsten. Därför har vi inte kunnat fortsätta med det extra bidraget till Genusförskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista