Smältande polarisar kan ge mindre nederbörd
Smältande polarisar kan ge mindre nederbörd Foto: Meek, Tore/TT
Vetenskap

Så påverkar klimatförändringar hälsan - Umeåforskare i global rapport

1:29 min

Tre Umeåforskare finns bland de läkare och professorer från hela världen som slår larm om hur klimatförändringarna påverkar människors hälsa.

Dagarna innan årets klimatmöte går av stapeln i Bonn är hektiska för Maria Larsson. Hon är docent vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och har flera deadlines att möta. Samtidigt har den stora rapporten där hon och två Umeå-kollegor är medförfattare nyligen givits ut i vetenskapstidskriften the Lancet. Rapporten är en årlig uppföljning av de människopåverkade klimatförändringarna och hur jordens befolknings hälsa påverkas av dem.

– Det handlar mycket om att temperaturen ökar och med det så blir det värmeböljor och mer extrem värme. Då behövs det en beredskap för att kunna skydda äldre, kroniskt sjuka och barn, säger Maria Nilsson.  

På ett globalt plan handlar det om torka som leder till svält, extremväder, luftföroreningar och myggburna sjukdomar som sprider sig. Här i norr märks av fästingar med sjukdomar som flyttar längre upp och nya typer av värmeböljor som kräver åtgärder.

– Relativt sett kommer temperaturökningarna var störst i norr. För renskötarna är det redan märkbart att vädret är förändrat och det påverkar deras möjligheter att utöva sin näring, säger hon

Med publiceringen i den stora tidningen hoppas Maria Nilsson och hennes kollegor på att kunna påverka. Dels önskar hon att vanliga medborgare börjar fundera mer över sina val, vilka typer av transporter vi tar, vad vi äter för mat och hur våra hus värms upp. Men samtidigt hoppas hon på att politikerna, inte minst de i Bonn på årets miljökonferens, drar sitt strå till stacken.   

– Läget är allvarligt. Men då finns det två sätt, antingen kan man lägga av eller så gör man något. Och naturligtvis är det fortfarande möjligt att åstadkomma någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista