Lilly Bäcklund
Lilly Bäcklund. Foto: Olov Antonsson/SR
Örträsk

Förstår kritiken mot beslutet att skicka maten sex mil

Vill hitta en långsiktig lösning
2:28 min

Det är ekonomi och ansvar som lett fram till att maten till äldreboendet och förskolan i Örträsk från årsskiftet skickas från Lycksele.

Lily Bäcklund, socialdemokratiskt kommunalråd i Lycksele, säger att det avtal som kommunen har med restaurang Pärlan i Örträsk löper ut vid årsskiftet och att det var i samband med omförhandling av avtalet som kommunens ekonomichef Eric Lundström ansåg att det skulle bli för höga kostnader fortsätta som nu. Kommunen valde att avbryta upphandlingen.

– Då har vi i första hand att som kommun att säkerställa att vi kan leverera mat till Öregårdens äldreboende och förskolan i Örträsk, säger Lily Bäcklund. Vi kan inte hamna i en situation där man står utan mat när vi håller på att förhandla om villkoren.

Hon förstår kritiken från örträskbor och kommunen kommer att bjuda in till en informations- och diskussionsträff med örträskborna för att komma fram till en långsiktig lösning.

– Jag tror att det finns kreativa tankar och idéer och en god förhandlingsvilja. Så låt oss få åtekomma sedan och presentera när vi landat i hur den slutgiltiga lösningen skall bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".