Västerbotten fortfarande sämst i landet med väntetider. Anna Wallgren, verksamhetschef BUP Västerbotten.
Västerbotten fortfarande sämst i landet med väntetider. Anna Wallgren, verksamhetschef BUP Västerbotten. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio/Grafik: Emmy Jokinen/P3 Nyheter
Vårdköer

BUP i länet fortfarande sämst på ge snabb hjälp

1:41 min

Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin är fortfarande långa. Västerbotten är för tredje året i rad sämst i landet på att snabbt ge barn hjälp.

P4 Västerbotten har under flera år följt situationen i barn- och ungdomspsykiatrin i länet. I en satsning från 2015 satte Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, målet att 90 procent av alla barn med psykisk ohälsa ska få ett besök på BUP inom 30 dagar.

I Västerbotten har siffran däremot legat kring 35 procent de senaste tre åren, och är sämst i landet. Bara BUP i Kalmar län når SKL:s mål på 90 procent hittills i år, tätt följt av Gotland och Stockholm på 89 procent.

Vi har i historien haft en utmaning i vår tillgänglighet.

Mellan januari-augusti i år har 37 procent av sökande barn i Västerbotten fått hjälp inom en månad - fortfarande långt ifrån målet, och det sämsta länet i landet.

– De senaste två åren har vi jobbat strukturerat för att förbättra tillgänglighet både för nybesök, men även till behandling och för de omfattande utredningarna vi gör, och jag kan säga att vi idag är försiktigt positiva till hur det ser ut idag, säger Anna Wallmark, verksamhetschef vid BUP i Västerbotten.

I juni fick 34 procent av barnen i Västerbotten ett nybesök inom en månad, i juli 32 procent, och i augusti enbart 15 procent. Anna Wallgren hävdar att det rör sig om fördröjda siffror från vårens långa köer.

– Tittar jag på de direkta väntetiderna som vi har idag så är det bara att fåtal som faller utanför den gräns på att ha väntat i längre än 30 dagar. Det är i princip ingen i länet, bara någon enstaka, och det tror jag vi kommer se på procentuellt i det vi rapporterar till SKL i slutet av året, säger.

Vad har hänt med de barn som har fått vänta länge på att få ett nybesök?

– De borde ha varit på besök och antingen fått insatser eller har fått en utredning, eller tid för utredning.

Anna Wallgren nämner också det fria vårdvalet som gör att man får vända sig till ett annat landsting om man önskar det. Landstinget har också en hänvisningsskyldighet om barn fått vänta längre än vårdgarantin som är på 90 dagar. I sådana fall ska BUP kontakta berörda familjer.

Hur många dagar får man vänta på ett nybesök idag?

– Som det ser ut idag så ska man inte vänta mer än 30 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista