Efter årsskiftet ska Barnrättsbyrån expandera från Stockholm och öppna upp i Umeå för barn och familjer som har det svårt. På bild: Elin Wernquist, grundare.
Efter årsskiftet ska Barnrättsbyrån expandera från Stockholm och öppna upp i Umeå för barn och familjer som har det svårt. På bild: Elin Wernquist, grundare. Foto: Christian Gustavsson/Barnrättsbyrån
Hjälporganisation

Barnrättsbyrån öppnar i Umeå vid årsskiftet

3:23 min

Många familjer hamnar mellan stolarna bland myndigheter när man söker hjälp för sitt barn. Snart ska en ny organisation för barn som har det svårt öppna i Umeå.

Långa väntetider och dåliga resurser i kombination med problematik i familjen av olika skäl kan ta knäcken på många när man söker hjälp i den byråkratiska djungeln.

Organisationen Barnrättsbyrån har funnits i Stockholm sedan 2011. Men vid årsskiftet expanderar verksamheten och Umeå får då en egen Barnrättsbyrå.

– Det känns jättespännande. Tanken är att alla unga behöver kunna vända sig till Barnrättsbyrån när livet är svårt, säger Elin Wernquist, generalsekreterare och grundare.

Vi hoppas kunna bli en extra maska i skyddsnätet för barn och unga.

Barnrättsbyrån påbörjade etableringsarbetet i Umeå redan i mars 2016, och nu ska två personer ska anställas på byrån som ska finnas till både juridiskt, byråkratiskt men också som emotionellt stöd för familjer och barn som har det svårt och hamnat i organisatoriska mellanrum.

– Vi kan komma i kontakt med barn som har jättemånga professionella kontakter, men ingen vet vem som gör vad eller tar ett helhetsgrepp för att göra en förändring i barnets liv. Vi vet hur ensamt och kämpigt det kan vara för föräldrar i kampen, som ofta kan kännas som en kamp mot myndigheter när det egentligen borde vara en kamp för barnet, säger Elin Wernquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista