Länsstyrelsen i Norrbotten begränsar inte jakttrycket i något område i år, trots den låga tillgången på ripa.
Vem ska rätt att bestämma om småviltjakten i fjällen? Foto: Alexander Linder.
#GirjasMotStaten

Äganderätt mot urminnes hävd i Girjasmålet

Girjasrättegångens första dag
1:20 min

Vad väger tyngst, äganderätten eller urminnes hävd? Första dagen i Girjasmålet i hovrätten var det staten som fick argumentera för ägarens rätt.

Vem ska ha rätt att besluta om jakt och fiske i fjällvärlden? Det är den principiellt viktiga frågan i Girjasmålet. Staten äger marken i Kebnekaiseområdet sedan 1600-talet, men samerna har använt den mycket längre än så.

2009 stämde Girjas sameby och SSR, Svenska samers riksförbund,  staten för att få prövat vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns renbetesområde i fjällen. I februari 2016 vann samebyn i tingsrätten, men staten överklagade domen. Nu startar hovrättsförhandlingarna.

Första rättegångsdagen fick statens representanter börja lägga fram sina argument. De hävdar äganderätten som princip, att det är markägaren som har rätt att besluta om hur marken används.

Girjas sameby och SSR menar att det istället är urminnes hävd som är den överordnade principen. Samerna har använt området långt innan staten fanns där, och de har därför rätten till jakt och fiske. Samebyn vann alltså i tingsrätten, men nu ska hovrätten avgöra saken i en rättegång som pågår i över en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".