Samiska kulturhuset Tráhppie i Umeå.
1 av 2
Samiska kulturhuset Tráhppie i Umeå riskerar nedläggning. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Michael Lindblad, ordförande Umeå Sameförening.
2 av 2
Michael Lindblad, ordförande Umeå Sameförening. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio

Samiska kulturhuset i Umeå riskerar nedläggning

5:09 min

2013 invigdes det samiska kulturhuset, Tráhppie i Umeå. Ett hus som blivit ett viktigt nav för samisk kultur. Nu riskerar det att läggas ned.

Sedan kulturhuvudstadsåret 2014 har den ideella föreningen bakom kulturhuset Tráhppie i Umeå halverat sin omsättning och tvingats banta ner personalstyrkan. Michael Lindblad är ordförande i Umeå sameförening och han menar att det är staten som inte prioriterar den samiska kulturen och jämför med hur det ser ut i Norge.

– Statens samepolitik innebär att de ger små medel till samisk kultur. I Norge ger man ungefär tio gånger mer pengar till samisk kultur än i Sverige.

Michael Lindblad tycker att det är genant lite pengar som staten fördelar och att det påverkar dem på lokal nivå.

– Att ge så små smulor till en folkgrupp för att kunna utveckla sitt samhälle och kultur, det är ett sorgligt faktum som nu drabbar oss med full kraft.

De senaste åren har de statliga bidragen till Umeå sameförening minskat. Statens kulturråd bidrog 2015 med 500 000 kronor och förra året 200 000 kronor. Region Västerbottens stöd har stått oföränderligt trots att föreningen har ansökt om högre belopp. Från Sametingets kulturnämnd har de inför 2018 ansökt om 400 000 kronor men det kan vara en omöjlig ökning då de förra året fick de 100 000 kronor.

Umeå kommun har tidigare bidragit med ungefär 1,1 miljon kronor och det sammanlagda statliga stödet är alltså inte ens hälften av de pengar som kommunen ger.

Inför 2018 har Umeå sameförening sökt 750 000 kronor i bidrag från Statens Kulturråd. Mårten Lempert är handläggare för bidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet på kulturrådet men han menar att de är inne i en process nu och kan inte svara på om bidraget kommer att öka.

– Vi ser att Trápphie är en intressant och bra verksamhet som vi ser ett behov av, säger han och fortsätter

– I budgetpropositionen, som inte är antagen än, vill regeringen lägga till tio miljoner kronor som ska delas mellan kulturrådet, Sametinget och Svenska filminstitutet för nationella minoriteters kulturverksamhet. Det ökar förutsättningarna för att bättre kunna stödja verksamheter generellt, säger han.

Region Västerbottens kulturchef Camilla Thown-Wollnert menar att det är svårt att möta anspråket för ett bidrag på 450 000 kronor 2018 när de tidigare fått mycket mindre.

– Jag ser att det här är en väldigt viktig mötesplats och att vi ska hitta en lösning i samråd med de parter som är engagerade i kulturhuset. Om man ser till de möjligheterna  och den ramen vi har så finns det ingen möjlighet att tillmötesgå den här önskan 2018 men vi får fortsätta en dialog i den här frågan.

Sametingets kulturnämnd fick förra året in 28 ansökningar om verksamhetsstöd från olika samiska föreningar och ordförande Ingrid Inga menar att det är svårt att bidra med mer pengar om inte regeringen prioriterar det.

– Sametingets möjligheter att göra större revideringar har begränsats genom att regeringen inte har ökat anslaget till kulturändamål. Vår förhoppning är att kulturanslaget ska räknas upp rejält från regeringens sida, säger Inga.

Det samiska kulturhuset Tráhppie har försökt överleva genom att minska personalstyrkan och dragit ned på öppettiderna. Umeå sameförenings ordförande Michael Lindbladh betonar vikten av kulturhuset och menar att de behövs för Sapmi, Sverige - lokalt, regionalt och nationellt.

– Vårt lilla hopp är dessa tio miljoner kronor. Men om vi tvingas lägga ned för att vi inte får ökade statliga medel så är det generande för landet Sverige.

Lyssna mer i ljudspelaren nedan om hur samernas ungdomsförbund resonerar kring kulturhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista