Hanna Söderlund språkvetare Umeå Universitet
Hanna Söderlund språkvetare på Umeå Universitet. Foto: Per Melander
Vetenskap

Språkvetare om humor, makt och kön i Vinterstudion

9:09 min

Språkvetaren Hanna Söderlund på Umeå universitet forskar om hur makt och kön visar sig i SVT:s Vinterstudion, i studiosamtal från skid-VM i Lahtis 2017.

Hon har bland annat tittat på hur sanningsenlig den gamla myten är om att män skulle vara roligare än kvinnor. 

– Det tror jag att både du och jag kan svara på, att nej, män är inte roligare, säger hon.

Genusforskaren Hanna Söderlund har även sett att det skiljer sig när den manliga programledaren i programmet skämtar med den kvinnliga respektive manliga experten i studiosamtalen. 

– Han skämtar mer med Mattias och gör honom till måltavla på ett sätt som han inte gör med Johanna i samma utsträckning. 

Man kan se maktförhållanden generellt i humor, menar Hanna Söderlund, och att det är därför man oftast inte skämtar nedsättande med människor man upplever ha lägre maktstatus.

– Så att han ser väl Mattias som en person som är mera i samma maktförhållande eller har en annan relation till än Johanna, säger hon. 

Om två veckor startar Vinterstudion i SVT igen.

Hanna Söderlund har också studerat hur makt och kön i humorprogrammet Parlamentet på Tv4. Då visade det sig att manliga komikerna har bättre möjligheter att framstå som roliga eftersom dom fick mer får mer samtalsstöd och respons för sina skämt än de kvinnliga komikerna. Kvinnornas skämt blev i högre grad dissade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista