regionfullmäktige
Tidigare regionfullmäktige. Foto: Jessica Ehrby/ Sveriges Radio
Länstrafiken

Bussgods i Jämtland läggs ned

4:46 min

Efter nästan två timmars debatt på tisdagskvällen fick majoritetspartierna i regionfullmäktige, (S) och (M), igenom förslaget att lägga ner Bussgods.

Beslutet om Bussgods framtid ta togs på ett extrainsatt regionfullmäktige på tisdagskvällen. Det är Region Jämtland Härjedalens socialdemokratiska och moderata koalition som vill lägga ned bolaget med hänvisning till den svaga ekonomin.

Och det här kommer att påverka också i Västerbottens län eftersom det inte längre går att skicka paket med buss från länet till grannlänet.

Ett företagare som drabbas är den jämtländska osttillverkaren Kristina Åkermo i Myrviken som tror att hon skulle bli tvungen att skicka sina ostar via Stockholm för att sedan transporteras tillbaka till kunderna i Norrland:

– Det blir en massa onödiga långa transporter vad jag kan förstå, säger Kristina.

Innan regionfullmäktigemötet kommenterade regionrådet Christer Siwertsson (M) nedläggningsförslaget så här:

– Det är en verksamhet som går med minus, vi kan inte stoppa in skattepengar i det.

I oppositionen är man inte lika säker på att en nedläggning är det bästa sättet att hantera frågan.

– Det är självklart viktigt att vi måste spara pengar, men man riskerar ju ett helt transportsystem, säger oppositionsrådet Jörgen Larsson (C).

Det här är kritik som majoriteten säger att de har tagit i beaktning men att de inte ser någon annan utväg en att lägga ner Bussgods.

– Det blir alltid kritik när man ska ta bort någonting men vi har ett stort underskott, ingen i länet kommer bli helt oberörd av de åtstramningar vi gör, men alternativet är ju skattehöjningar, något som kan bli förödande i flera av länets kommuner, säger Christer Siwertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista