Amanda Scott, geolog i Malå.
Amanda Scott, geolog i Malå. Foto: Åza Meijer.
Varuträsk

Batterifabriken kan få fart på gamla metallgruvan

1:09 min

Den eventuella batterifabriken i Skellefteå kan få ringar på vattnet. Till batterierna behövs litium och i Varuträsk har intresse väckts för den gamla litiumgruvan.

Den gamla litiumfyndigheten i Varuträsk har fått ny påhälsning.

Just nu borras det nämligen efter just litium där igen.

Amanda Scott är geolog i Malå och hon säger så här om varför litiumintresset är så stort just nu i Västerbotten:

– Marknaden har gått upp och metallpriset har stigit jättemycket under de senaste sex månaderna. Det är jättemycket intresse kring Northvolts batterifabrik som ska byggas i Skellefteå.

– Jag tror inte att så jättemånga tänker på var all metall kommer ifrån som de kommer att behöva till fabriken. Särskilt, litium, kobolt och grafit, men alla metaller som behövs finns här i Sverige.

Hur stor chans tror du att det är att Varuträsk får en litiumgruva som kan tillhandahålla råvaror till en eventuell litiumfabrik?

– Litium är inte så lätt att leta efter faktiskt. Det finns ingen geofysik som vi kan använda oss av för att leta det. Vi måste borra mycket mer, göra jordprovtagning och så där. Nu måste vi vänta till nästa sommar med att göra det. Det är lite svårt när vi har så korta säsonger i Sverige, säger geologen Amanda Scott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista