Carinne Sjöberg. Foto: Erica Dahlgren/SR
Carinne Sjöberg. Foto: Erica Dahlgren/SR

Judiska föreningen: Manifestation viktigare än någonsin

”Det känns viktigt att ingjuta hopp och att titta framåt”
5:40 min

Ikväll manifesterar Umeå till minne av Kristallnatten som ägde rum natten mellan den 9:e och 10:e november 1938.

Kristallnatten kallas den natt då nazister trappade upp våldet mot den judiska befolkningen i Tyskland och hundratals synagogor och judiska butiker vandaliserades, brändes ner och förstördes.

Omkring 400 judar dödades och tiotusentals fördes till koncentrationsläger.

För att aldrig glömma den här händelsen så anordnas varje år en manifestation till minne av Kristallnatten, så även i Umeå. 

På Rådhustorget kommer människor under torsdagen att samlas för att höra politiska tal. På plats kommer även Carinne Sjöberg att finnas, talesperson för judiska föreningen i Umeå.

 – De händelser som har skett i Umeå de senaste två åren så är det viktigt att vi alla öppnar ögonen. Det här är inte bara historia, vår mardröm har vaknat till liv igen, säger Carinne Sjöberg. 

Ju mer vi har exponerat oss desto mer hot har vi fått utstå

Judiska föreningen i Umeå har fått utstå flertalet hot, så till den grad att de i våras kände sig tvingade att lämna de dåvarande lokalerna. Nu ligger verksamheten vilande tills en ny lokal finns tillgänglig. 

– För oss handlar det om att hitta en ny lokal, vi förhandlar med kommunen om det, men det är tungt och tufft. Vi kan förstå det, men samtidigt vill vi inte att onda makter ska få oss att backa, säger Carinne. 

Carinne Sjöberg menar att hotet har funnits i Umeå under en längre tid. Hon har under flera år fått utstå hembesök, förföljelse på stan och incidenter på skolor. 

– Ju mer vi har exponerat oss desto mer hot har vi fått utstå.  

Men trots detta så kommer du och föreningen att finnas på plats ikväll. Varför känns det här viktigt att manifestera för?

– Jag är inte rädd, mest ledsen. Det känns viktigt att ingjuta hopp och att titta framåt, säger Carinne Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".