Sjukskriven, sjuk kvinna, psykisk ohälsa, sjuk. Foto: Erik G Svensson/TT
Vid schizofreni får den drabbade personen en helt egen verklighetsuppfattning. Foto: Erik G Svensson/TT
Psykeveckan

Schizofreni är en gåta

0:52 min

Just nu pågår Psykeveckan 2017 i Västerbotten för att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa.

Personer som drabbas av schizofreni dör och lämnar bara ett skal kvar efter sig. Det menar Åsa Kondradsson Geuken, forskare i farmaceutisk biovetenskap på Uppsala universitet, föreläser om sin brors insjuknande i schizofreni på Psykeveckan 2017.

– Schizofreni är en sjukdom som vi säger har en okänd etiologi och patofysiologi. Det innebär att vi inte vet varför vissa människor insjuknar och vad som är fel. Det som är startpunkten är att man får en så kallad psykos, vilket innebär att personen i fråga får en helt egen verklighetsuppfattning, hamnar i en egen verklighet, som ingen annan riktigt kan se eller höra, säger Åsa Konradsson Geuken.

– Kan du berätta hur det var för dig?

– Jag och min bror, han fick diagnosen medan jag anses vara frisk, vilket för mig alltid varit en gåta.

– På vilket sätt är dina erfarenheter av sjukdomen en tillgång i din forskning?

– Alla de här upplevelserna och erfarenheterna gör ju att jag har ett driv av att försöka förstå sjukdomen så att vi kan komma närmare gåtan till en bättre behandling, säger Åsa Konradsson Geuken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista