Margret Enman från Umeå fick psykos när hon var 21 år gammal.
Margret Enman från Umeå föreläser om hur det är att återhämta sig från en psykos. Foto: P4 Västerbotten
Psykeveckan

Livet vändes upp och ner när Margret Enman fick en psykos

3:40 min

Vad händer när man drabbas av en psykos, och hur återhämtar man sig?

Margret Eman från Umeå föreläser på Psykeveckan 2017, och tycker att det är bra att antalet besökare ökar för varje år. Hon var 21 år när hon själv drabbades av en psykos.

– Livet vändes upp och ner. Allt blev verkligen obegripligt och jag förstod inte att jag var sjuk. Men verklighetsförankringen blev också annorlunda, och då behöver behöver man hjälp att göra det obegripliga begripligt, säger hon.

– Hur yttrade sig psykosen?

– Dels blev jag katatonisk, alltså helt stel i kroppen så att man inte kan röra sig, och sen kunde jag inte tala.

– Men när du fick det här, insåg du vad det var?

– Jag förstod inte var det var, så jag blev ganska rädd. Jag tänkte att det var kört, det är liksom ingen förkylning som bara går över. Det handlar mycket om att jobba med sin självbild också, men livet är inte slut bara för att man hamnar på en psykiatriavdelning.

Margret Enman tycker att det är bra att psykiatrivården existerar och gör ett bra arbete, även om det finns en del hos vården att anmärka på och förbättra. Bland annat menar Margret Enman att psykiatrin behöver utveckla patienternas återhämtningsarbete.

– Man är ju så mycket mer än just den tiden man är på psykiatrin. Det finns ju oftast ett före och ett efter, man har andra intressen och man vill saker.

– Vad hade du behövt mer från psykiatrin?

– Jag hade behövt möjligheten att faktiskt få prata om framtiden i positiva termer för att få hopp om att det kommer bli bättre. Så att man inte bara stirrar sig blind på det som just har hänt, utan skapar utrymme för att prata om vart man ska, framåt, säger Margret Enman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista