I veckan har en insändare i Västerbottens-kuriren väckt debatt. Den handlar om hur kvinnor ska vara klädda när dom går ut på krogen för att undvika att bli sexuellt trakasserade av män.
I veckan har en insändare i Västerbottens-Kuriren väckt starka känslor om åsiktsfrihet. Den handlar om hur kvinnor ska vara klädda när de går ut på krogen för att undvika att bli sexuellt trakasserade av män. Foto: Madeleine Harrati/SR

Kritiserad insändare i lokaltidning väcker känslor

3:47 min

”Klä på er - ni är vackra ändå”, så löd rubriken till en insändare i Västerbottens-Kuriren tidigare i veckan där debattören menade att kvinnor som går på krogen måste klä på sig mer. Rent opassande att publicera, menar opinionsbildaren Ida Östensson.

Insändaren skickades in efter att en kvinna blivit nekad inträde på en krog i Umeå på grund av hennes klädsel. Västerbottens-Kuriren valde man att publicera den omdiskuterade insändaren i tidningen och på sociala medier under veckan, något som Ida Östensson, opinionsbildare, feminist och föreläsare är kritisk till. 

– Det är väldigt problematiskt. Jag undrar vilken policy tidningen har när man publicerar en sån här insändare, säger hon och fortsätter. 

– Det är så pass låg nivå och vi har kommit så mycket länge, det känns inte relevant att publicera något som inte tillför samhällsdebatten. 

Hon menar att det aldrig är okej att lägga ansvaret på kvinnan när det kommer till vilka kläder man väljer att ha när man går ut. 

– Den sexism vi lever med idag är så normaliserad att många fortfarande tror att man får kommentera och bestämma över vilka konsekvenser som kan komma. Kränkningar kopplat till kön är inte okej, säger Ida Östensson. 

Hur kunde man har gjort annorlunda?

– Man får inte missuppfatta åsiktsfriheten. Det här är triggande för personer som har blivit utsatta för sexuella övergrepp och därför fel, säger hon. 

Jessica Wennberg, ansvarig utgivare på Västerbottens-Kuriren, menar att man kan ha olika syn på åsiktsfrihet och att det är problematiskt om vissa åsikter inte får höras. 

– Jag håller med om att det finns en problematik, men för mig är inte problemet att åsikten uttalas utan att åsikten finns, säger hon och fortsätter. 

– Om åsikten bara får existera kring köksbordet och inte testas mot andra finns den kanske snarare kvar och växer. 

I det här fallet har det kommit fram kritik om att just den här insändaren lämnas okommenterad och får stå utan ett kritiskt bemötande. Kan du förstå den aspekten?

Delvis om det hade varit ett direkt påhopp mot någon, men i det här fallet så kan man inte säga att kvinnor som grupp är en minoritet, säger Jessica Wennberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista