Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kikärtspuckar med ljummen quinoasallad.
Kikärtspuckar med ljummen quinoasallad. Foto: Marléne Hedelin.
P4-dietisten Marléne Hedelins recept och tips

P4-dietisten varnar för det röda köttet – testa hennes vegetariska recept

Rekommendationen: Max 500 gram kött per vecka
2:34 min

Ökad köttkonsumtion – ökad cancerrisk. Testa dietistens rekommendation!

Vegetarisk mat intresserar många men den svenska köttkonsumtionen ökar.

Svenskarna äter mer kött än någonsin. Enligt en rapport från Jordbruksverket åt svensken i genomsnitt 87,7 kg kött per person och år 2016.

Livsmedelsverket rekommenderar att äta max 500 gram kött per person och vecka.

P4-dietisten Marléne Hedelin varnar för det röda köttet och ger alternativ i form av ett recept:

RECEPT KIKÄRTSPUCKAR

1 lök, 1 vitlök

2 pkt kikärter (kan kombineras med ex. svarta bönor)

2 msk persilja

1 krm peppar

1 msk maizena

1 ägg

RECEPT SÅS

Creme fraiche, limeskal, chilipulver

RECEPT LJUMMEN QUINOASALLAD

2 dl quinoa

1 grönsaksbuljong

5 dl vatten

2 salladslökar

250 g körsbärstomat

2 avocado

1 msk limejuice

1 tsk sambal

1 dl hackad koriander

2 msk olivolja, ½ tsk salt

P4-dietisten Marléne Hedelin hör du torsdag förmiddag i P4. Vad rekommenderar du som mellanmål? Hör av dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".