Emil Jönsson och Teodor Peterson på prispallen med sina bronsmedaljer från OS i Sotji 2014.
Emil Jönsson och Teodor Peterson på prispallen med sina bronsmedaljer från OS i Sotji 2014. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Efter dopingdom – Umeåskidåkare får OS-silver

1:45 min

Internationella Olympiska Kommittén har under en lång tid utrett den ryska dopinghärvan, där man bland annat misstänker att dopningsprov har manipulerats.

Idag meddelades att skidåkaren Teodor Peterson från IFK Umeå får ett retroaktivt OS-silver, efter att det framkommit att den ryska skidåkaren Maxim Vylegzhanin misstänks ha varit dopad under OS i Sotji.

Men Teodor Peterson tycker inte riktigt att det är läge att fira.

– Det känns ju inte riktigt som att man hurrar för att någon har fuskat, men däremot så är man ju glad att om man fuskar så åker man uppenbarligen dit.

– Hur reagerar du på det här?

– Om det blir ett silver eller ett brons spelar kanske inte så jättestor roll i det här läget, vår prestation var ju densamma ändå. Jag blir inte bitter, men det är klart att man hade hoppats på att det här hade kommit upp tidigare och man fått reda på det snabbare, säger han.

Teodor Peterson tycker att det är bra att tävlande inte kommer undan med fusk, oavsett hur långt efteråt de blir påkomna.

– Att det var något fuffens har man ju vetat, men man vet ju fortfarande inte vad det är de har gjort. Det är väl det man väntar på kanske, att få se de bevis man har för att de har fuskat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista