Jakthärvan Död björn
1 av 4
Den här bilden på en snarad björn hittades i en av de misstänktas telefoner. Foto: Förundersökning/polisen.
Jakthärvan lo i träd
2 av 4
Den här bilden på ett lodjur snarat i ett träd hittades i en av de misstänktas mobiltelefoner. Foto: Förundersökning/polisen.
Lodjur i bur
3 av 4
Den här bilden på ett lodjur i en bur hittades i en av de misstänktas telefoner. Foto: Förundersökning/polisen.
Åklagare Åse Schoultz och advokat Jonas Westerlund
4 av 4
Miljöåklagare Åse Schoultz och advokat Jonas Westerlund som försvarar den man som riskerar längst fängelsestraff. Foto: Bo Torbjörn Ek och Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Jaktbrottshärvan

I dag kommer domen: Mycket på spel för jaktbrottsmisstänkta

2:28 min

Åklagaren har yrkat på fängelse för fyra av de fem män från Norrbotten som misstänks vara inblandade i den omfattande jaktbrottshärvan. Senare i dag meddelas domen i Luleå tingsrätt.

Rättegången i den stora jaktbrottshärvan pågick under fyra dagar i mitten av oktober. Det var en intensiv förhandling där miljöåklagare Åse Schoultz lade fram bevisningen i målet som beskrivs som det hittills största i sitt slag i Sverige.

– Jag anser att jag har så pass robust utredning, så mycket på fötterna, att jag inte kan tänka mig att det blir friande dom, sade Åse Schoultz i samband med förhandlingen.

Fem män från Norrbotten ska enligt henne på olika sätt vara inblandade i härvan som omfattar grova jaktbrott, grova vapenbrott, brott mot vapenlagen, jakthälerier och artskyddsbrott.

Bevismaterialet består av hemligt avlyssnade och inspelade telefonsamtal, GPS-rutter samt bilder och filmer som polisen har hittat i beslagtagna mobiltelefoner.

I sin slutplädering yrkade Åse Schoultz på fängelse för fyra av de fem misstänkta männen.

Det jag yrkar ansvar för är grova brott och enligt våra politiker så har de ett högt straffvärde.

Den man som riskerar längst fängelsestraff påstås ha dödat sex rovdjur illegalt och ha uppmuntrat och hjälpt till i ytterligare två grova jaktbrott.

Mannen som är i 45-årsåldern nekar till brotten och har inte velat svara på frågor om de bilder och filmer på rovdjur, i flera fall utsätta för plågeri, som polisen påträffat i hans telefon.

– Vi vet varken hur djuren har dött eller, om de har dödats, vem som har dödat dem. Det går inte ens att säga att den som har fotograferat har gjort mer än fotografera djuren. Det är fullt möjligt att en fotograf har kommit till platsen när ett djur redan har dött, sade hans försvarsadvokat Jonas Westerlund i sitt slutanförande.

Domen meddelas klockan 14.00. Om de misstänkta männen frias eller fälls samt kommentarer kring domen hör du i P4 Norrbotten och Västerbotten under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista