Hygget förändrar skalbaggarns livsmiljö helt
Hygget förändrar skalbaggarns livsmiljö helt. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Skogsforskning

Hyggesfritt skogsbruk skonar skalbaggar

1:34 min

Skogsbruket har stor inverkan på vilka skalbaggar som lever i skogen. Hyggesfritt skogsbruk påverkar minst men vissa arter kan återhämta sig på sikt efter en kalhuggning.

Den hyggesfria skogsbruksmetoden blädning påverkade inte skogen mer än att de skalbaggar som levde där innan fanns kvar efter avverkningen. Det upptäckte Klara Joelsson på SLU i Umeå när hon undersökte vilka skalbaggar som fanns kvar efter olika typer av skogsavverkning.

På hyggen och i gallringskog fanns andra arter jämfört med obrukad skog. De nya hyggena skiljde sig från alla andra beståndstyper, men i 50-årig gallringsskog som varit kalavverkad hade vissa arter kommit tillbaka.

Klara Joelsson har skrivit en avhandling som beskriver fem olika skogsbruksåtgärders påverkan på skalbaggarna i granskog. Jag ville veta om man kan bevara skalbaggarna från en obrukad skog om den sköts med hyggesfria metoder, säger Klara Joelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista