1 av 2
Vattenskador i nya lägenheter
2 av 2
Vattenskador i nya lägenheter Foto: Nicolina Burman/Sveriges Radio

Tvist efter vattenskador i nybyggda lägenheter

3:32 min

Fyra lägenheter har blivit vattenskadade i ett nybyggt bostadsområde i Umeå. Nu är bostadsrättsföreningen i huset kritisk mot byggföretaget som byggt lägenheterna.

En boende i huset larmade nio gånger innan någon kom och tittade på läckan. Ett hål slogs upp i både badrum och sovrum, det konstaterades att vatten läkt in i schaktet och i väggen. Vattenskadan tros ha uppstått i en brunn under tvättmaskinen i ena lägenheten, men det är fortfarande under utredning. Boende i huset menar att det är ett byggfel.

Efter att vattenskadan upptäcktes informerades de drabbade om att det fortfarande gick bra att bo kvar i lägenheterna, trots stark mögeldoft.

– Det luktade så äckligt där att vi flyttade ut. Min systerson började gråta på grund av lukten när han kom hem till oss. Men de såg inga problem med att vi skulle bo kvar i lägenheten, säger Hanna, som är en av de drabbade.

Hade Rekab hanterat det bättre hade jag inte tyckt det varit så stor grej.

Hon tror att om byggföretaget agerat direkt kunde skadan varit mindre omfattande. Ordförande i bostadsrättsföreningen i huset håller med, han upplever det som att anmälningarna som vidarebefordrats hamnat mellan stolarna.

– Min uppfattning är att någon inte tagit det här på allvar, säger ordföranden.

Nu utreds ärendet för att fastställa vem som är ansvarig. Enligt bostadsrättsföreningen säger byggföretaget Rekab att det inte är ett garantiärende längre eftersom att garantitiden på två år precis löpt ut.

– Det ligger inte på vårt bord utan det är en försäkringsfråga och då vill jag inte yttra mig om det, säger Rekabs VD Jerry Sjögren.

Han vill inte heller kommentera hur man går tillväga ifall man stöter på liknande problem i bostäder byggda av dem. Just nu ligger ärendet hos bostadsrättsföreningens försäkringsbolag som ska avgöra om skadorna beror på byggfel eller inte.

Hanna heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista