Umeå flygplats. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Umeå flygplats. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Ambulansflyg

Sjukvården får egna flygplan – ska koordineras från Umeå

2:25 min

Västerbotten tillsammans med andra landsting och regioner i landet köper in sex ambulansplan för 600 miljoner kronor. Tanken är att det ska bli billigare än att köpa in tjänsten externt.

Flygplanen ska koordineras från Umeå. De kommer att ägas inom ett nytt kommunalförbund, Svenskt Ambulansflyg. 

– Det här är något vi gör gemensamt i hela landet och det är framför allt för att kunna samordna den här verksamheten och göra den mer ekonomiskt försvarbar, säger Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten. 

Flygplanen är specialanpassade och kommer att bemannas med medicinsk personal och portabel medicinsk utrustning. De förväntas genomföra cirka 6 000 transporter per år. 

Anledningen till inköpet och den nya verksamheten uppges vara att man ser möjligheter till samordningsvinster och ökad kvalitet.

En upphandling av de sex ambulansflygplanen pågår nu. Kostnaden för planen beräknas till omkring 600 miljoner kronor. 

– Men det är svårt att svara på det exakt innan allt är undertecknat, säger Peter Olofsson till P4 Jämtland.

Från år 2020 eller 2021 kommer Svenskt Ambulansflyg att sköta all ambulansflygverksamhet med flygplan i Sverige på uppdrag av samtliga landsting och regioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista