Dorotea, Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

Mutor gömdes bakom stenar vid Doroteavägen

2:40 min

Gåvor för att muta Trafikverkets tjänstemän gömdes bakom stenar längs väg 92 mellan Umeå och Dorotea. Det uppger vägentreprenörer till Tv4:s program Kalla fakta.

Mutaffären på Trafikverket polisutreds efter en anmälan från Trafikverket i Västerbotten. Det är Tv4:s program Kalla Fakta som avslöjat att flera personer på företag som sköter vägunderhåll säger att de mutat anställda på Trafikverket. I gengäld fick entreprenörer t ex förmånliga kontrakt.

Till P4 Västerbotten säger den före detta vägarbetaren Leif Johansson från Vännäs att han uppmanades att lämna över ett kuvert med 50 000 kronor, för att "smörja" en tjänsteman på Trafikverket.

I programmet lyfts också ett exempel om hur man gömt gåvor till tjänstemän bakom stenar längs med väg 92 mellan Umeå och Dorotea.

Leif Johansson säger att man på Trafikverket har vetat om det här åtminstone sedan januari, utan att han fått höra något mer om det sedan dess.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon säger till Kalla Fakta att man nu har polisanmält mutmisstankarna, men att det egentligen borde ha gjorts redan i åras när uppgifterna kom in till verkets ledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista