Lejonströmsbron
1 av 2
Lejonströmsbron Foto: Åza Meijer
Örjan Andersson Skellefteå Kommun
2 av 2
Örjan Andersson Skellefteå Kommun Foto: Åza Meijer
Skellefteå

Lejonströmsbron öppnar tillfälligt för julhandeln

Örjan Andersson om Lejonströmsbron
0:31 min

Lejonströmsbron öppnar den första december som var planerat, men stänger igen efter julhandeln eftersom reparationerna drar ut på tiden.

Renoveringen av Lejonströmsbron var planerad att vara klar till den 1 december, men så blev det inte. Den blöta hösten har försenat uttaget av virke till den kulturmärkta bron med anor från 1737.

Örjan Andersson är projektledare vid Skellefteå kommun berättar att:

– Virket ska nu sågas, torkas och tryckimpregneras och det tar också lite tid. Men bara vi får hit virket på bron så går det fort, för de är duktiga gubbarna här, säger han till P4 Västerbotten.

Nu öppnar alltså bron för att underlätta över julhelgen, det med en provisorisk farbana över bron. Sedan återupptas reparationerna den 8 januari. Då stängs bron för all trafik tills att arbetet är helt klart. 

Kort om Lejonströmsbron

Renoveringen av Lejonströmsbron var planerad att vara klar till den 1 december i år.

Bron som stod klar redan 1737 är byggnadsminnesförklarad och underhållsarbeten måste utföras på ett sätt så att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Lejonströmsbron beräknas vara Sveriges äldsta träbro.

Renoveringen har dragit ut på tiden då den blöta och regniga hösten har försenat uttaget från skogen av det material som behövs till renoveringen.

Lejonströmsbron är också känd från slaget 1809 där ryska och svenskfinska trupper drabbade samman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".