Fotbollsexperten Alva Nilsson.
Fotbollsexperten Alva Nilsson. Foto: Jonna Sjölin.
Damlandslag pressar förbund

Fotbollsexperten: Vi kallar det för en fotbollsrevolution

"Vi har ju inga mångmiljonlöner i damlandslaget"
1:01 min

Flera damlandslag pressar sina förbund i löneförhandlingar och spelare i skandinaviska herrlandslag har reducerat sina löner så att kvinnorna kan få högre.

Fotbollsexperten Alva Nilsson menar att det nu ligger en fotbollsrevolution i luften men att det fortfarande är en lång väg kvar vad gäller löneskillnaderna mellan manlig och kvinnlig fotboll.

– Vi talar om enorma löneskillnader, vi har ju inga mångmiljonlöner i damfotbollen, säger hon.

Men under hösten fram tills nu har saker satts i rörelse i de nordiska grannländerna.

– Det började i Norge, där herrarna sänkte sina ersättningar för att damerna skulle kunna höja sina. Och nu fortsätter det i Sverige och det är ju fantastiskt, säger Alva Nilsson.

Det svenska damlandslaget har spelat hela året utan ett avtal med fotbollsförbundet, och ska i protest bojkotta Fotbollsgalan i Globen den 20 november som direktsänds i TV4. Något som Alva Nilsson tycker är bra. 
Hon tror att allt fokus kommer att ligga på att tacka ett VM-klart herrlag, inte på att till exempel avtacka landslagstränaren Pia Sundhage.

Damerna kommer att försvinna i herrarnas skugga som de alltid gör. Så jag tycker det skulle vara ganska skönt att slippa titta på Fotbollsgalan och veta att damerna inte är där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".